1
min read
A- A+
read
img
img
img

Investicijski forum Sporazuma gradonačelnika prikazuje uspješne projekte financiranja mjera prilagodbe klimatskim promjenama, čiste mobilnosti i energetskog planiranja te uspješne inicijative diljem Europe koje olakšavaju financiranje klime i održive energije. Projekt C-Track 50 bio je dio ovogodišnjeg događaja u Bruxellesu s ciljem predstavljanja inovativnog održivog energetskog planiranja.

Tijekom prve polovice C-Track 50 projekta, nakon nekoliko okruglih stolova sa nacionalnim i regionalnim dionicima u 11 zemalja EU, razvijeni su prijedlozi o prioritetima nacionalnih energetskih politika do 2050. godine. Također, ovi prijedlozi se odnose i na poboljšanje višerazinskog upravljanja na svim razinama, horizontalnoj i vertikalnoj, kako bi se dodatno olakšala tranzicija na ugljičnu neutralnost do 2050. godine. Ključni rezultati predstavljeni su 19. veljače javnim vlastima te ostalim dionicima diljem Europe tijekom sjednice o održivom energetskom planiranju. Nadalje, prikazana su iskustva i znanja lokalnih vlasti u Hrvatskoj koje žele postići ugljičnu neutralnost kao i najbolje prakse u pogledu prikupljanja i analize podataka te alternativnih financijskih shema (npr. skupno financiranje – crowdfunding i revolving fondovi).

Investicijski forum Sporazuma gradonačelnika organiziran je od strane Glavne uprave za energetiku i klimu Europske komisije, Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća (EASME) te Sporazuma gradonačelnika. Program ovogodišnjeg foruma, pogledajte na slijedećoj poveznici. Potpuni popis predstavljenih projekata pogledajte ovdje.

Preporuke C-Track 50 politika o višerazinskom upravljanju te energetskim i klimatskim prioritetima EU možete pročitati ovdje.

Prezentacije sa događaja možete pogledati ovdje.