2
min read
A- A+
read
img
img
img

Az átmenet felgyorsítása: Hogyan változnak a városok és a régiók?

A C-Track 50 projekt volt az egyik társszervező a klímaváltozásról szóló Egyesült Nemzeti Keretegyezmény (COP25) 25. konferenciáján, amely tavaly decemberben, Spanyolországban, Madridban zajlott. „Az átmenet felgyorsítása: hogyan változtatnak a városok és régiók” című 2019. december 7-ei ülést a C-Track 50 projektpartnerei, az ICLEI Europe, A Sitra Finn Innovációs Alap és a Régiók Európai Bizottsága szervezte..

A másfél óra alatt a felszólalók és a résztvevők megvitatták a szoros együttműködés fontosságát a kormány és a civil társadalom minden szintje között a szén-semlegesség elérése és a Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében – ez a mérföldkő a Párizsi COP21 eredménye. A városi képviselők első kézből számoltak be a kibocsátás-csökkentés leghatékonyabb megoldásairól, amelyet helyi szinten vezettek be, és arról, hogy a meglévő éghajlati megoldások elegendőek-e e cél eléréséhez.

Az 53 résztvevő élénk vitát folytatott arról is, hogy milyen irányítási szerkezetre van szükség az energiaváltás támogatásához, és hogyan lehet szisztematikusan beszámolni a városok éghajlatváltozás-mérséklésére tett erőfeszítéseiről, például a nemzeti jelentésekben (pl. NDC-k).

Az ülés egyik következtetése az volt, hogy a váltás sikere az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások fokozásának képességétől függ, és ezt csak a regionális kormányzat bevonásával és a többszintű együttműködés megerősítésével lehet elérni.

Sajnos a COP25 eredményeképpen egyik hivatalos határozat sem tartalmazott utalást a helyi és regionális önkormányzatok szerepére vagy a többszintű együttműködésre. Mindazonáltal mintegy 400 város és regionális kormány létrehozta a Climate Ambition Szövetséget, amelyhez a C-Track 50 projektpartner, az ICLEI is tartozik. A csoport eltökélt szándéka, hogy kövesse a Párizsi Megállapodást és az IPCC ajánlásait az éghajlatváltozás kezelésére. 160 város és régió található közte, amelyek az éghajlat-politikai törekvések úttörőinek tekinthetők, mivel már elfogadták a 2050-ig tartó éghajlat-semlegességi célokat.

Tehát a remény megvan rá, hogy együttesen növelhetjük az éghajlat-politikai törekvéseket és előkészíthetjük a következő klímakonferenciát, amelyre 2020-ban Glasgowban kerül sor, egy többszintű fellépés részeként - ahogyan a COP26 soron következő elnöke, Claire Perry O´Neil mondta a COP25 során.

A COP25 gyakorlati elemzéséhez a helyi önkormányzat szempontjából olvassa el Yunus Arikan, mely az ICLEI globális politikájának és érdekképviseletének koordinátora, valamint az Önkormányzatok (LGMA) az UNFCCC-beli blogbejegyzését.

A C-Track 50 projekttel kapcsolatos további információkért kattintson ide.